
- 15 dkg vaj,
- 4 tojás,
- 15 dkg cukor,
- 14 dkg liszt,
- 2 csapott kávéskanál sütőpor,
- 1 csapott mokkáskanál fahéj,
- szegfűszeg,
- gyömbér,
- kardamommag,
- 1 csomag csokoládé-pudingpor,
- 5 dkg mandula.
Elkészítés
Először készítsük el a tölteléket. Ehhez a mandulát keverjük össze a cukorral (vagy 2 kanál folyékony édesítőszerrel), majd a tojással és a rummal. A tésztához a vajat habosítsuk meg habverővel. Egy másik tálban keverjük habosra a tojásokat a cukorral vagy az édesítőszerrel és 2 evőkanál forró vízzel. A kikevert vajat, a sütőport, a lisztet, a fűszereket, valamint az őrölt mandulát, a pudingport (folytonos keverés mellett) a tojásos masszába öntjük.
Habverővel gyorsan összedolgozzuk. Egy csillag alakú sütőformát kizsírozunk, kilisztezünk. Beletöltjük a massza felét, elsimítjuk, rátesszük a tölteléket, majd a massza másik felét, elsimítva. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 60-65 percig sütjük. díszítésként kandírozott gyümölcsöt rakhatunk köré, esetleg a havas hatásért megszórhatjuk kókuszreszelékkel és porcukorral a tetejét.
forrás: http://www.noiportal.hu/main/npnews-5318.html
Hozzávalók: Kávékrém: 150 ml víz 3 teáskanál őrölt kávé vagy kakaó 250 ml tej 1 tasak csokoládés pudingpor 80 g cukor 200 g vaj 25 g kókuszzsír vagy margarin Tészta: 300 g liszt 1 késhegynyi sütőpor 100 g cukor 1 tasak vaníliás cukor 1 pohár tejföl (20% zsírtartalmú) 150 g vaj vagy margarin Morzsalék: 150 g liszt 80 g cukor 1 tasak vaníliás cukor 1 késhegynyi fahéj 100 g vaj vagy margarin Ezenkívül: porcukor kakaó | ![]() |
Elkészítése:
Kávékrém: A vízből és a kávéból egy csészényi italt készítünk, és a tejjel felöntjük. A pudingporból, a cukorból és a kávéból a tasakon található leírás szerint pudingot készítünk. Még mielőtt bőrösödni kezd, közvetlenül a pudingra átlátszó fóliát (folpack) teszünk, hogy a bőrösödést megakadályozzuk. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Tészta: A lisztben elvegyítjük a sütőport, és egy keverőedénybe szitáljuk. A többi hozzávalót is belekeverjük, és egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd magas fokozaton addig verjük, amíg egynemű tésztát nem kapunk. Fóliába tekerve legalább 30 percre hideg helyre tesszük.
Morzsalék: A lisztet egy keverőedénybe szitáljuk, a többi hozzávalót belekeverjük és egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) addig verjük, amíg finom morzsalékot nem kapunk.
A hideg tésztát 4 részre osztjuk úgy, hogy az első rész a negyedével több legyen, mint a többi, hogy a csillaglapok végül egyforma nagyságúak legyenek. Mindegyik részt kezdjük a nagyobbal egy sütőpapíron kinyújtjuk, egy kb. 28 cm átmérőjű kört formálunk és sablon segítségével csillag alakúra vágjuk. A levágott részeket mindig a következő résszel használjuk fel.
A csillagokat egyenletesen megszórjuk a morzsalékkal, a sütőpapír segítségével egy tesibe helyezzük és egymás után megsütjük. A maradék tésztát kinyújtjuk és tetszőleges formákat, pl. hold, csillagok, szaggatunk ki belőle. Szintén sütőpapíron sütjük meg a formákat is.
Alsó és felső sütés: kb. 180 fok (előmelegítve)
Légbefúvás: kb. 160 fok (előmelegítve)
Gáz: kb. 3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15 perc, a kis formáknál kb. 10 perc
A tortalapokat és a formákat a sütőpapírral együtt kivesszük a tepsiből, és egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.
A kávékrémhez a szobahőmérsékletű vajat egy konyhai robotgéppel habosra verjük, és a pudingot evőkanalanként a vajhoz keverjük. A kókuszzsírt felmelegítjük, és utoljára keverjük a krémbe. A krémet egy nyomózsákba töltjük (ha nem rendelkezünk nyomózsákkal, akkor egy nejlonzacskóba töltsük a krémet, és vágjuk ki az egyik sarkát). Az alsó tortalapot egy tortatálra helyezzük, először kis gömböket formálunk végig a peremen, majd a közepébe kb. 4 evőkanálnyi krémet nyomunk és elegyengetjük. Ráhelyezzük a második lapot, és kicsit rányomkodjuk. A krémmel ugyanúgy járunk el. Végül ráhelyezzük az utolsó lapot, ezt is kicsit rányomjuk. A maradék krémmel a tetejére ragaszgatjuk a kis formákat. Tálalásig hideg helyen tároljuk, vaníliaízű porcukorral és kakaóval megszórva tálaljuk.
Forrás: nlc.hu
Fahéjas csillagok
Csodacsillag
Hozzávalók:
- A tésztához:
- 22 dkg porcukor
- csipet só
- 1 evőkanál rum
- 32 dkg liszt
- 8 dkg finomra darált mandula
- 2 tojás
- 1 mandula ízű sütőaroma
- 5 dkg margarin
- A töltelékhez:
- 20 dkg marcipánmassza
- 1 narancs
- 10 dkg savanykás lekvár
- A tetejére:
- 2 tojásfehérje
- 1 kiskanál citromlé
- porcukor
- kandírozott narancshéj
Elkészítés:
A tésztához valókat gyúrd össze, majd fóliába csomagolva fél órán át hűvös helyen pihentesd.
Ezután lisztezett deszkán nyújtsd kb. 2 mm vastagra, és szúrj ki belőle csillagokat.Fektesd sütőpapírral bélelt tepsibe, és előmelegített sütőben, 180 fokon 5-6 perc alatt süsd meg!
A marcipánmasszát a narancs lereszelt héjával és kevés narancslével ízesítsd, majd jól gyúrd össze. Porcukorral meghintett deszkán nyújtsd kb. 3 mm vastagra, és a csillagkiszúróval éppen fele annyi csillagot készíts belőle, mint ahány tésztacsillag van.
Állítsd össze a süteményeket: egy tésztacsillagra kenj egy kis lekvárt, helyezz rá egy marcipáncsillagot, erre megint egy pici lekvárt és egy tésztacsillagot tegyél.
A tojások fehérjéjét a citromlével és a porcukorral keverd sűrű masszává, majd kend a csillagok tetejére. Apróra vágott, cukrozott narancshéjat szórj rá, és hagyd szikkadni.
Ezután lisztezett deszkán nyújtsd kb. 2 mm vastagra, és szúrj ki belőle csillagokat.Fektesd sütőpapírral bélelt tepsibe, és előmelegített sütőben, 180 fokon 5-6 perc alatt süsd meg!
A marcipánmasszát a narancs lereszelt héjával és kevés narancslével ízesítsd, majd jól gyúrd össze. Porcukorral meghintett deszkán nyújtsd kb. 3 mm vastagra, és a csillagkiszúróval éppen fele annyi csillagot készíts belőle, mint ahány tésztacsillag van.
Állítsd össze a süteményeket: egy tésztacsillagra kenj egy kis lekvárt, helyezz rá egy marcipáncsillagot, erre megint egy pici lekvárt és egy tésztacsillagot tegyél.
A tojások fehérjéjét a citromlével és a porcukorral keverd sűrű masszává, majd kend a csillagok tetejére. Apróra vágott, cukrozott narancshéjat szórj rá, és hagyd szikkadni.