2013.12.07.
12:47

Írta: Bandita21

Karácsonyi csillagfinomságok

Összegyűjtöttem pár csillagsüti receptet, hogy a csillagok ne csak szebbé, hanem édes percekkel telivé is tegyék az ünnepeket. :)

 

Karácsonyi citromos csillagok


Elkészítés

1. A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, és cipót formázunk belőle. Fóliába csomagolva kb. 1 órára hűtőbe tesszük.

2. Enyhén lisztezett deszkán kb. 3mm vastagra kinyújtjuk és csillagokat szaggatunk a tésztából.

3. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük és előmelegített sütőben 200°C-on 10-12 perc alatt megsütjük.

4. A porcukrot átszitáljuk és a citrom levével simára keverjük.

5. A még meleg süteményeket megkenjük a mázzal és a közepükre citromhéj forgácsot teszünk.

Tipp: A citromot forró vizben alaposan mossuk meg, majd töröljük át, mielött a héját lereszeljük vagy leforgácsoljuk.

Hozzávalók
Karácsonyi citromos csillagok
Tésztához:

28 dkg liszt
13 dkg vaj
10 dkg cukor
3 tojássárgája
1 citrom leszerelt héja
csipetnyi só

Mázhoz:
15 dkg porcukor
1 kis citrom leve

Dísziteni:
citomhéj forgács


forrás: fincsi.hu





Mandulás adventi csillag

Hozzávalók

- 15 dkg vaj,
- 4 tojás,
- 15 dkg cukor,
- 14 dkg liszt,
- 2 csapott kávéskanál sütőpor,
- 1 csapott mokkáskanál fahéj,
- szegfűszeg,
- gyömbér,
- kardamommag,
- 1 csomag csokoládé-pudingpor,
- 5 dkg mandula.

Elkészítés


Először készítsük el a tölteléket. Ehhez a mandulát keverjük össze a cukorral (vagy 2 kanál folyékony édesítőszerrel), majd a tojással és a rummal. A tésztához a vajat habosítsuk meg habverővel. Egy másik tálban keverjük habosra a tojásokat a cukorral vagy az édesítőszerrel és 2 evőkanál forró vízzel. A kikevert vajat, a sütőport, a lisztet, a fűszereket, valamint az őrölt mandulát, a pudingport (folytonos keverés mellett) a tojásos masszába öntjük.

Habverővel gyorsan összedolgozzuk. Egy csillag alakú sütőformát kizsírozunk, kilisztezünk. Beletöltjük a massza felét, elsimítjuk, rátesszük a tölteléket, majd a massza másik felét, elsimítva. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 60-65 percig sütjük. díszítésként kandírozott gyümölcsöt rakhatunk köré, esetleg a havas hatásért megszórhatjuk kókuszreszelékkel és porcukorral a tetejét.

forrás:  http://www.noiportal.hu/main/npnews-5318.html



Karácsonyi csillagtorta

Hozzávalók:
Kávékrém:
150 ml víz
3 teáskanál őrölt kávé vagy kakaó
250 ml tej
1 tasak csokoládés pudingpor
80 g cukor
200 g vaj
25 g kókuszzsír vagy margarin


Tészta:
300 g liszt
1 késhegynyi sütőpor
100 g cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 pohár tejföl (20% zsírtartalmú)
150 g vaj vagy margarin

Morzsalék:
150 g liszt
80 g cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 késhegynyi fahéj
100 g vaj vagy margarin

Ezenkívül:
porcukor
kakaó
Karácsonyi csillagtorta

Elkészítése:

Kávékrém: A vízből és a kávéból egy csészényi italt készítünk, és a tejjel felöntjük. A pudingporból, a cukorból és a kávéból a tasakon található leírás szerint pudingot készítünk. Még mielőtt bőrösödni kezd, közvetlenül a pudingra átlátszó fóliát (folpack) teszünk, hogy a bőrösödést megakadályozzuk. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

Tészta: A lisztben elvegyítjük a sütőport, és egy keverőedénybe szitáljuk. A többi hozzávalót is belekeverjük, és egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd magas fokozaton addig verjük, amíg egynemű tésztát nem kapunk. Fóliába tekerve legalább 30 percre hideg helyre tesszük.

Morzsalék: A lisztet egy keverőedénybe szitáljuk, a többi hozzávalót belekeverjük és egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) addig verjük, amíg finom morzsalékot nem kapunk.

A hideg tésztát 4 részre osztjuk úgy, hogy az első rész a negyedével több legyen, mint a többi, hogy a csillaglapok végül egyforma nagyságúak legyenek. Mindegyik részt – kezdjük a nagyobbal – egy sütőpapíron kinyújtjuk, egy kb. 28 cm átmérőjű kört formálunk és sablon segítségével csillag alakúra vágjuk. A levágott részeket mindig a következő résszel használjuk fel.

A csillagokat egyenletesen megszórjuk a morzsalékkal, a sütőpapír segítségével egy tesibe helyezzük és egymás után megsütjük. A maradék tésztát kinyújtjuk és tetszőleges formákat, pl. hold, csillagok, szaggatunk ki belőle. Szintén sütőpapíron sütjük meg a formákat is.

Alsó és felső sütés: kb. 180 fok (előmelegítve)
Légbefúvás: kb. 160 fok (előmelegítve)
Gáz: kb. 3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15 perc, a kis formáknál kb. 10 perc

A tortalapokat és a formákat a sütőpapírral együtt kivesszük a tepsiből, és egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.

A kávékrémhez a szobahőmérsékletű vajat egy konyhai robotgéppel habosra verjük, és a pudingot evőkanalanként a vajhoz keverjük. A kókuszzsírt felmelegítjük, és utoljára keverjük a krémbe. A krémet egy nyomózsákba töltjük (ha nem rendelkezünk nyomózsákkal, akkor egy nejlonzacskóba töltsük a krémet, és vágjuk ki az egyik sarkát). Az alsó tortalapot egy tortatálra helyezzük, először kis gömböket formálunk végig a peremen, majd a közepébe kb. 4 evőkanálnyi krémet nyomunk és elegyengetjük. Ráhelyezzük a második lapot, és kicsit rányomkodjuk. A krémmel ugyanúgy járunk el. Végül ráhelyezzük az utolsó lapot, ezt is kicsit rányomjuk. A maradék krémmel a tetejére ragaszgatjuk a kis formákat. Tálalásig hideg helyen tároljuk, vaníliaízű porcukorral és kakaóval megszórva tálaljuk.

Forrás: nlc.hu

Fahéjas csillagok

Elkészítés
1. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, belekeverem a fahéjat, és a cukrot. A mázhoz egy keveset félreteszek.

2. A mandulát a szegfűszeggel és a ribizlizselével összekeverem, és hozzáadom a tojásfehérjés masszát. Jól formázható tésztát gyúrok belőle.

3. A sütőt előmelegítem 150 fokra. A tésztát fél cm vastagságúra nyújtom (hogy ne tapadjon a sodrófához, két fóliaréteg között nyújtom ki). Csillagokat szaggatok a tésztából, és a sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.

4. A mázat egy lapos késsel rákenem a csillagok tetejére, majd kb. 15 percig sütöm. A sütiket sütőpapírral együtt kiveszem a tepsiből és hagyom kihűlni.
Fahéjas csillagok képpel
Hozzávalók

300 g cukor
3 tojásfehérje
csipetnyi só
1 kiskanál őrölt fahéj
450 g őrölt mandula
1 kiskanál őrölt szegfűszeg
1 evőkanál ribizlizselé



forrás: http://fincsi.hu/sutemeny_receptek/465/Fahejas_csillagok_keppel

Csodacsillag

Hozzávalók:


Csodacsillag
  • A tésztához:
  • 22 dkg porcukor
  • csipet só
  • 1 evőkanál rum
  • 32 dkg liszt
  • 8 dkg finomra darált mandula
  • 2 tojás
  • 1 mandula ízű sütőaroma
  • 5 dkg margarin
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg marcipánmassza
  • 1 narancs
  • 10 dkg savanykás lekvár
  • A tetejére:
  • 2 tojásfehérje
  • 1 kiskanál citrom
  • porcukor
  • kandírozott narancshéj

Elkészítés:

A tésztához valókat gyúrd össze, majd fóliába csomagolva fél órán át hűvös helyen pihentesd.

Ezután lisztezett deszkán nyújtsd kb. 2 mm vastagra, és szúrj ki belőle csillagokat.Fektesd sütőpapírral bélelt tepsibe, és előmelegített sütőben, 180 fokon 5-6 perc alatt süsd meg!

A marcipánmasszát a narancs lereszelt héjával és kevés narancslével ízesítsd, majd jól gyúrd össze. Porcukorral meghintett deszkán nyújtsd kb. 3 mm vastagra, és a csillagkiszúróval éppen fele annyi csillagot készíts belőle, mint ahány tésztacsillag van.

Állítsd össze a süteményeket: egy tésztacsillagra kenj egy kis lekvárt, helyezz rá egy marcipáncsillagot, erre megint egy pici lekvárt és egy tésztacsillagot tegyél.

A tojások fehérjéjét a citromlével és a porcukorral keverd sűrű masszává, majd kend a csillagok tetejére. Apróra vágott, cukrozott narancshéjat szórj rá, és hagyd szikkadni.

Szólj hozzá!

Címkék: Recept Karácsony Advent Aktuális FINCSISÉG

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagosegbolt.blog.hu/api/trackback/id/tr86387653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása