2014.06.11.
16:08

Írta: Bandita21

Az egészséges csillagtök



A patisszon (magyar nevén csillagtök) ugyancsak a tökfélék osztályába tartozik.
Lehetne diszkosz, ufo, de hazai nevén csillagtöknek hívjuk a patisszont. Tápértéke megegyezik fajtatársaival, azonban kitűnik közülük csillagot érdemlő magas C-vitamin tartalmával: 30 mg/100g! Téli savanyúságnak már 3-12 cm-es korában leszedhető. Érettebb korában figyeljünk oda, hogy ne legyen öreg, mert akkor már az íze sem olyan és hajlamos elpépesedni. Vásárláskor nyomjuk bele az ujjunkat a héjába, és ha nem megy, akkor ne vegyük meg. (Kcal=30, SzH=6)

A kabaktermésűek családjába tartozik a patisszon, azaz magyar nevén a csillagtök, amely az uborka és a tök rokona. Valószínűleg Észak-Amerikából származik, az indiánok már a hódítók érkezése előtt fogyasztották. Hazánkban a '70-es évek óta termesztik.



Élettani hatása

Energia- és szénhidráttartalma alacsony, de nem csak ebben hasonlít a cukkinire. Zsírtartalma is alacsony. Kis mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat és karotinoidokat, de igazán csak C-vitamin-tartalma kiemelkedő (30mg/100g), ami az ajánlott napi bevitel fele. Tartalmaz továbbá pár nyomelemet (vas, réz, cink, mangán) is. Élelmi rosttartalma kicsi, könnyen emészthető.



Felhasználása

Fiatal termését, amely még nem tartalmaz magokat, savanyúságként lehet eltenni kovászos vagy ecetes formában. Ilyenkor még zsenge héját sem kell lehámozni. A 10 cm-nél nagyobb tököt azonban már vékonyan hámozzuk meg és a magját is kaparjuk ki.

Íze semleges, az uborkához vagy a cukkinihez hasonló, emiatt sok ételhez használhatjuk, így a vegetáriánusok is nagyon kedvelik. Fűszerezhetjük babérlevéllel, bazsalikommal, borssal, fokhagymával, kardamommal, kaporral, majorannával, pirospaprikával, petrezselyemmel, szerecsendióval, citrusfélék levével vagy ecettel, vagy, ha édesen szeretnénk, akkor fahéjjal, szegfűszeggel.

Bárhogyan elkészíthető, nagyon finom főzve vajasan, töltve és rakva, főzve, mártásokkal, pároltan, omlettben, lecsóban, rizzsel, krémnek, pürének, krémlevesnek, pörköltnek, kirántva, salátának.






Termesztése
A patisszon Amerikából került hozzánk és a Keszthelyi Agrártudományi Egyetem mosonmagyaróvári Kertészeti Tanszéke honosította meg nálunk. Hazánkban 1968 óta termesztik, honi fajtája az óvári fehér. Szezonja május elejétől szeptember végéig tart.


Források:
http://www.3x3.hu/cikkek/patisszon
http://www.schef.hu/zoldsegek

kép
http://www.aprotuti.hu/feltoltott_fajlok/_hirek/2009_08_13/cimkep_01_1326681261.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: Recept Aktuális Természet EGÉSZSÉG

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagosegbolt.blog.hu/api/trackback/id/tr676387493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása